Zeiltips voor het Wad

Gepubliceerd op 5 juli 2019 om 16:55

Tips voor het zeilen op de Wadden

Het zeilen op het Wad is uniek en heeft een speciale sfeer. Het Wad veranderd continue. Geulen en zandplaten veranderen steeds door de wind , een goede kaart die up-to-date is, is een noodzakelijk uitrusting aan boord als je op de Wadden wilt varen. Verder kan je bijna niet zonder dieptemeter.

 

Stel je vertrekt gelijkertijd met een gelijkwaardig jacht uit Harlingen en gaat naar Terschelling. Hoe kan het dan dat het ene jacht veel sneller vaart dan jij op je boot. Dat gaan we jou hier proberen uit te leggen.

Met de stroom mee.

Met de Stroom mee pak je zoveel mogelijk de geul, want hier staat de meeste stroom, dus vaar je het snelst.

Richting de Meep steek je over naar de Groene kant. Het water wat uit de Meep komt slingert tegen de Richel en geeft je een extra duw in de kont,  dan steek je langzaam over richting de rode kant, je houd iets lager aan dan de ingang van het Schuitegat. Door de stroom naar buiten kom je dan precies uit voor het Schuitegat. Nu krijg je stroom tegen en wordt het spelletje leuker. Is het hoog op dan moet je proberen om de stroom aan de lijzijde tegen de boeg te houden, iets te hoog zeilen is nu niet erg, door de stroom wordt je naar de geul geduwd  en kan je een veel langere slag maken.

Binnenkort nog veel meer tips, dus blijf deze site bezoeken en kijk ook eens bij de andere tips .

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.